Domov > Storitve > Sproscanje > Bownova terapija

Bownova terapija

Metoda temelji na teoriji, da je organizem telesno-energijsko samouravnavna enota, ki lahko že z minimalnimi zunanjimi dražljaji prične uravnavati porušeno ravnovesje znotraj telesa. Z Bownovo terapijo ne zdravimo specifičnih obolenj, ampak celotnemu organizmu samo pomagamo, da se lahko samouravnovesi. V tem primeru je terapevt katalizator v procesu zdravljenja in ne zdravilec.

Kako deluje?

Terapija deluje preko dveh primarnih sistemov, in sicer vezivnega tkiva, preko katerega z Bownovimi potezami vnesemo dražljaj v telo. Pomembno vlogo igra pri vzdrževanju našega celostnega ravnovesja in zdravja. Povezuje, podpira in obdaja vsa ostala tkiva ter deluje kot avtocesta za električne in energetske tokove. Je tudi mesto, ki je pogosto opisano kot «dom naših čustev». Drugi sistem, je odziv avtonomnega živčnega sistema. Raziskave kažejo, da takoj in uravnovešeno učinkujena avtonomni živčni sistem, kateri nadzoruje nad 80% vseh telesnih funkcij in je zelo občutljiv na kroničen stres. Ta sistem sestavljata simpatični in parasimpatični sistem. Simpatični deluje, ko smo aktivni; parasimpatični pa, ko počivamo, spimo,… Težava se pojavi, ko simpatični začne prevladovati, to pomeni, ko premalo spimo, imamo pretirane skrbi, dosti dela,… Tako je parasimpatični skozi »podhranjen« in če ne vzpostavimo ravnovesja, pride najprej do težav na energetski ravni (slabo razpoloženje, tesnoba, čustvena nestabilnost,…) nato se začne odražati tudi na telesni ravni (od mišične zakrčenosti, alergij, pa vse do težjih zdravstvenih težav,…). Z Bownovo terapijo aktiviramo parasimpatični sistem in na ta način vzpostavimo ravnovesje med njima. Zato po terapiji občutimo manjšo duševno napetost, občutek sproščenosti, boljše razpoloženje, lažje soočanje s težavami.

Kaj z Bownovo terapijo lajšamo?

Terapijo lahko uporabljamo za uravnovešanje že prisotnih motenj in kot preventiven ukrep. Mnogi klienti, ki njene učinke že poznajo jo tudi redno uporabljajo za sprostitev, zmanjšanje stresa. Vedno več jo uporabljamo tudi pri lajšanju simptomov parkinsonove, multipleskleroze, blage oblike depresije, anksioznosti, neplodnosti. Njena učinkovitost se je pokazala pri naslednjih primerih: akutni in kronični problemi v mehkih tkivih (zamrznjena rama, teniški komolec, sindrom karpalnega kanala, miofascialni sindrom, ...), športne poškodbe – akutne in kronične, bolečine v celotnem hrbtu (osteoartritis, skolioza, diskopatije, išias), bolečine in zmanjšana mobilnost vratu, glavoboli (tenzijski, cervikalni, hormonsko pogojeni), motnje v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonskem sistemu, migrene, sinuzitis, seneni nahod, sindrom čeljustnega sklepa, bolečine v čeljusti in obraznih mišicah, kap (komplementarna metoda med rehabilitacijo), neravnovesja v medenici, problemi z zobmi, ustno votlino in čeljustjo, akutna in kronična utrujenost (v odsotnosti patologij), organske motnje, nelagodnost med nosečnostjo, porodom in po porodu (nestabilnost v medenici, inkontinenca, bolečine v dojkah in problemi z dojenjem), dojenčki (kolika, refluks, cerebralna paraliza), rehabilitacija po operacijah (še posebno na sklepih), preventiva, sprostitev in kontrola stresa, podporna terapija pri zdravljenju alkoholizma in zasvojenosti z drogami.

three horizontal lines
SI
IT
maps pin black
tel icon
facebook logo
angle circle arrow up icon
close line icon

Sproščanje

Klemen Medeot

+386 30 644 453

close line icon

Oblikovanje telesa

Maja Kragelj

+386 30 644 453